Premis Marraco

 

El Cercle de Belles Arts de Lleida, és una entitat cultural que es va crear el 1947, van ser l’artista Leandre Cristòfol i l’arquitecte Mariano Gomá, els fundadors d’aquest projecte. portem un bagatge de setanta-sis anys; El Cercle va iniciar les seves activitats amb una escola de dibuix i pintura, per la qual van passar gairebé tots els artistes de l’època, també es van crear premis d’art, el 1988 es va convocar a nivell de ciutat un concurs dedicat al còmic, els monitors del Centre penitenciari de Ponent, van animar els interns a presentar-se i un va guanyar el primer premi, cosa que
ens va donar la idea de crear un premi basat en els tallers del Centre, i així i així va néixer el Premi Marraco.

Els concursos als centres penitenciaris, es van anar ampliant, de fet participen tots els Centres de Catalunya i Andorra; El Marraco consta de diversos premis; un pel seu cartell, i tres mes de; pintura, escultura i ceràmica dels tallers corresponents.
El Premi Marraco escull cada any una temàtica, aquest passat 2023 ha estat; El Rostre. Val a dir que el Marraco és una figura emblemàtica de la nostra ciutat, en forma de drac, que treu foc per la boca, i aquest sot a passejar en celebracions de festa com: Sant Jordi, la Festa Major, i la cavalcada dels Reis Mags entre d’altres.
A Centre Penitenciari Ponent també es fa per Sant Jordi, un premi de Poesia anomenat “Salvador Espriu”, i per La Mercè en fem un altre de Relatos Cortos, aquests premis literaris ja porten setze anys de durada i són el resultat dels treballs dels interns i internes des de la Biblioteca del Centre.
Cal destacar la important i magnífica tasca que desenvolupen els monitors monitores i voluntariat, per aconseguir fer realitat aquests concursos, hi ha molta feina per fer, la que es veu reflectida a l’exposició que any rere any es realitza a l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
Aquestes activitats són un al·licient per als interns i els dóna l’oportunitat d’integrar-se a la societat. literatura que els ha obert el camí als estudis de moltes persones que no en tenien.
Des del meu punt de vista, és commovedor veure com aquestes persones, que d’alguna manera, han viscut d’esquena a la societat, mostrin la seva sensibilitat i sentiments més profunds, els que reflecteixen a la cara en rebre la gratitud a través d’agraïments i
premis per part nostra. Des del Cercle de Belles Arts, ens sentim molt satisfets del resultat de la nostra intervenció i desitgem de tot cor poder continuar fent possible el Premi Marraco, i els de literatura.
Desitgem, una llarga durada al Premi marraco.

Divina Drudis i Solé

 

Ves al contingut